SFRJ4EVER
"SAMO ZAJEDNO SMO JACI"

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".

Join the forum, it's quick and easy

SFRJ4EVER
"SAMO ZAJEDNO SMO JACI"

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".
SFRJ4EVER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Traži

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Latest topics
» MUZIKA KOJA POGAĐA U DUŠU...
EVROPSKA UNIJA=EU EmptySun Mar 17, 2024 1:07 am by Valter

» DOKAZI, CEGA ....
EVROPSKA UNIJA=EU EmptySat Jan 20, 2024 10:57 pm by Valter

» "KUD PLOVI OVAJ BROD?"
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyMon Jan 15, 2024 12:48 am by Valter

» DALI ZNATE ZA OVO?
EVROPSKA UNIJA=EU EmptySat Jan 06, 2024 1:01 am by Valter

» TKO SNOSI NAJVEĆU ODGOVORNOST?
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyMon Dec 25, 2023 11:43 pm by Valter

» KRIVI SMO MI!
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyMon Dec 25, 2023 12:38 am by Valter

» ISTORIJA JUGOSLAVIJE
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyTue Nov 28, 2023 11:15 pm by Valter

» GOVORI DRUGA TITA
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyTue Nov 28, 2023 10:48 pm by Valter

» TEžINA LANACA(BORIS MALAGURSKI)
EVROPSKA UNIJA=EU EmptyTue Nov 28, 2023 10:40 pm by Valter

Gallery

EVROPSKA UNIJA=EU Empty
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 FAQ
 Pretraľnik
Affiliates
free forum
November 2024
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

Affiliates
free forum

EVROPSKA UNIJA=EU

3 posters

Stranica 1/2 1, 2  Next

Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty EVROPSKA UNIJA=EU

Komentar  Valter Fri Jan 11, 2008 10:49 pm

Bas sada je pitanje,Eu da ili Eu ne,veoma interesantno za sve nase gradjane. Surprised

Pozivam sve zainteresovane da se ukljuce u diskusiju na ovu temu. Wink

Valter
Valter
Valter
Admin

Broj postova : 9621
Registration date : 2008-01-11

https://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Politika EU-A

Komentar  Valter Sun Feb 17, 2008 6:59 pm

Po mom misljenju je EU jasno pokazala nivo inteligecije njene politike,kada su u pitanju nasa podrucija. Suspect

Pitam se pitam,dali politicari iz EU uopste poznaju istoriju nasih zemalja?? No

Valter

EVROPSKA UNIJA=EU Diddl006
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Re: EVROPSKA UNIJA=EU

Komentar  rozalin1 Mon Feb 18, 2008 9:57 am

Da li poznaju nasu istoriju?

Pa u svijetu se uvijek slabo ucilo o nasem podrucju i mislim da slabo poznaju istoriju nasih naroda.
rozalin1
rozalin1

Broj postova : 130
Registration date : 2008-01-17

http://www.titanik.bloger.hr

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Odgovor

Komentar  Valter Tue Feb 19, 2008 11:12 am

Mozda bi terbalo napraviti jednu internet stranicu na nemackom jeziku o Jugoslaviji. Rolling Eyes

To bi bio jako veliki posao,neznam dali narodi Evrope zasluzuju da se mi toliko angazujemo? Evil or Very Mad

Trebalo bi sve prevesti sa naseg jezika na nemacki,sve sto vec ima na nemackom,neodgovara pravoj istini. Mad

U sustini bi trebalo sve uneti sto postoji na nemackom i pored toga crvenim slovima napisati ispravku i sve ono ubaciti (radnicko smaoupravljanje) o cemu na nemackom sigunro nigde ni nema. Evil or Very Mad

Bilo bi to interesantan poduhavat,mozda i za buDuce borce za radnicka prava u celoj Evropi? Cool

Valter Razz
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Valteru

Komentar  Gost Sat Feb 23, 2008 12:19 pm

Valter (citat):Mozda bi terbalo napraviti jednu internet stranicu na nemackom jeziku o Jugoslaviji. Rolling Eyes

To bi bio jako veliki posao,neznam dali narodi Evrope zasluzuju da se mi toliko angazujemo? Evil or Very Mad

Mazohisti jesmo Rolling Eyes ,ali ipak ne toliki. Razz tongue

JugoHrvat: komentar modifikovan dana: Tue Apr 29, 2008 9:45 pm; prepravljeno ukupno 1 puta

Gost
Gost

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Razmisli?

Komentar  Valter Sun Feb 24, 2008 9:12 am

Najveci deo radnicke klase Evrope ne poznaje pravu istinu o nasoj zemlji (SFRJ). Sad

Takodjer je cinjenica da veliki deo radnicke klase Evrope nije zadovoljan sa sistemom u toj Evropi.

Postoji mogucnost da primer sistema iz SFRJ postane vodilja za sve radnike Evrope. Cool

Meni je veoma jasno koliki je to posao i sasvim sigurno ga nebih mogao sprovesti sam ali mislim da je kao predlog veoma interesantno razmisliti o tome. Wink

Cuo sam da postoje forumi na kojima se sadrzaj slusa (snimljen je putem govora) sto bi u mnogome ubrzalo i olaksalo stvaranje takvog foruma,no za sada ih je premalo a i ja imam premalo vremena. Sad

Kad budem imao vremena ili ako neko od vas ima vremena da se vise o takovm forumu raspita bi bilo dobro. Smile

S obzirom na celokupnu situaciju u Evropi smatram ovaj predlog za veoma interesantan i nikako mazohisticki. bounce

Treba samo napraviti dobar kocept i redosled rada. Very Happy

Razmislite malo o svemu. Laughing

Valter Wink
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

Komentar  rozalin1 Sun Feb 24, 2008 11:22 am

Ideja nije losa,samo onda treba da imamo vise ljudi koji znaju njemacki jezik.

Sve tekstove trebalo bi prevesti.

Ja licno ne znam ni jedan strani jezik.

Bilo bi dobro odrediti grupu članova koji bi samo to radili.

Postojece tekstove prevodili i objavljivali na takvim forumima.

Pitanje je koliko je to izvodljivo.
rozalin1
rozalin1

Broj postova : 130
Registration date : 2008-01-17

http://www.titanik.bloger.hr

Na vrh Go down

Komentar  Valter Fri Mar 21, 2008 8:14 am

To jeste veliki posao i zato se i pitam,kako to sve ostvariti. Suspect

Ako se vidi kako je radnicka klasa na nasim teritoijama postala neaktivna bi mozda trebalo nesto na sirem planu pokusati. Exclamation Idea Arrow

U razgovoru sa ljudima (strancima) sam primetio da oni u sustini uopste ne poznaju nas bivsi sistem. Sad

Nije ni cudo,vecina je uvek zauzeta svojim problemima pa nije ni bila zainteresovana da se opterecuje jos i sa drugima,pogotovo sto je njima uvek bilo usadjivano u glavu da je njihov sistem jedini ispravan. Evil or Very Mad

U danasnje vreme postoje programi za pc sa kojima se moze preko mikrofona (govorom) umesto pisanjem ubacivati tekst. Cool

Na taj nacin bi se u mnogome ubrzao rad u prenosenju tekstova na stranicu. Very Happy

Ja vec odavno razmisljam o tome,samo mi ( iskreno receno) fali motivacija,kad vidim neaktivnost nase radnicka klase,ponekad imam utisak da je radnicka klasa u Evropi mozda u tom smisli zrelija za pokrete od nase radnicke klase. Surprised

Valter
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Dodatak

Komentar  Valter Fri Mar 21, 2008 8:19 am

Nesme se naravno pri tome zaboraviti da bi se vlasti u Evropi,koje jednodusno podrzavaju kapitalisticki sistem sasvim sigurno okomile na jedan takav projekat. Twisted Evil

Znaci,trebalo bi sve veoma pametno upakovati,da se vlasti ne osete ugrozene,zato neznam dali mi imamo snagu krenuti u tom pravcu?

Nismo bili u stanju da se odbranimo napadu kapitalizma u nasoj zemlji,koja je bila na jasnom putu (bar sam tako mislio Rolling Eyes ) kako da udjemo u "osinje gnjezdo" je pitanje sad? Surprised

Valter affraid
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

Komentar  Valter Fri May 30, 2008 9:16 am

Tema EU je sve prisutnija medju nasim gradjanima. Surprised

Postavlja se samo pitanje dali su oni i pravilno informisani kada je u pitanju EU? No

Mora se reci da mladji ljudi,posebno oni koji imaju znanje stranih jezika i prate stranu TV a i putem kompjutera pretrazuju internet imaju dobre mogucnost za pravilno informisanje. Wink

Pitanje je i to dali neko zeli da se informise u potpunosti ili samo trazi potvrdu onoga sto sam prizeljkuje? Suspect

Bez sumnje Eu ima svojih dorih strana.

Kao i svaka medalja i ova " Medalja" ima i onu drugu stranu. Rolling Eyes

Za sve druge zemlje( iz naseg okruzenja je nakon vladavine Rusije sigurno veliko olaksanje i zelja za ulaskom u EU. pale

Teritorija SFRJ-e je medjutim sasvim drugo podrucije. Exclamation Idea

NA teritoriji SFRJ-e je demokratija bila uvek prisutna (i ova medalja ima dve strane) ali realno usporedjivanje stanja u drzavama EU i drzavama sa teritorije bivse SFRJ-e se moze reci da se bolje zivelo na treitoriji bivse SFRJ-e nego na teritoriji EU sada. Cool

Sigurno je da ima i jedna i druga varijanta svoje prednosti i mane.

Pitanje je koja varijanta je bliza coveku?

Dali profit i sve vise profita ili zivot za radnicku klasu? Twisted Evil

Korak po korak.

Mozda malo sporije ali sasvim dovoljno udobno i
" normalno". Cool

Valter
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Komentar

Komentar  Valter Wed Jun 04, 2008 8:43 am

Najveca nada vecine nasih gradjana je ulazak u EU. Rolling Eyes

Malo se ko medjutim interesuje za ono iza " kulisa". Twisted Evil

Kao sto svi znamo svaka medalja ima dve strane. Surprised

Vreme ce pokazati dali je bilo ispravno uci u EU ili ne. Suspect

Malo ko se pita dali se moze iz EU izaci ako se to gradjanima nebude svidelo? Evil or Very Mad

Ekonomska kriza,koja je zahvatila ceo svet,je i za nas veoma interesantna.

Kao prvo ova kriza pokazuje da ni Kapitalisticki sistem nije tako siguran sistem,kako je vecina politicara,a i veliki broj gradjana (iz kapitalistickih zemalja) tvrdio do sada.

Potrebna je dobra analiza svega sto se desava kako bi mi gradjani,mogli da shvatimo,da ni Eu nije i jedino resenje za sve nas.

Tek sada,kada je svetska ekonomska kriza izbacila na povrsinu razne nepravilnosti sistema se jasno vidi da kapitalisticki sistem lezi na ledjima gradjana tih zemalja.

Bonusi koje su do sada delili rukovodeci kadrovi u velikim bankama sveta pokazuje da je kapitalisticki sistem u prvoj meri sistem u korist kapitalista.

Kada jedan clan upravnog odbora banke,dobije nekoliko miliona dolara bonus u toku godine,dok sa druge strane uposleni moraju da sakupljaju svaki cent da bi izgurali do sledece plate,je sasvim jasno u kom pravcu radi ovaj sistem.

Kratko i jasno receno,bogati postaju jos bogatiji,siromasni jos siromasniji.

Zato predlazem svim zainteresovanima da se aktivno ukljuce u raspravu i ako imaju mogucnosti prate dnevnu stampu iz koje se ovih dana puno toga moze saznati.

Jedan od bivsih clanova upravnog odbora jedne banke,na pitanje,dali se oseca krivim zbog tako velikih bonusa i nastale situaaije na ekonomskom trzistu,je odgovorio:...."Ne ja smatram da sam taj bonus posteno zaradio".

Valter

Twisted Evil
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

Komentar  Slaven Tue Dec 30, 2008 8:39 pm

Valter (citat):Najveca nada vecine nasih gradjana je ulazak u EU. Rolling Eyes

Malo se ko medjutim interesuje za ono iza " kulisa". Twisted Evil

Kao sto svi znamo svaka medalja ima dve strane. Surprised

Vreme ce pokazati dali je bilo ispravno uci u EU ili ne. Suspect

Malo ko se pita dali se moze iz EU izaci ako se to gradjanima nebude svidelo? Evil or Very Mad

Kad jednog dana uđešu mafiju,iz nje možeš izaći samo na jedan način-sa ispruženim nogama prema naprijed.
Shocked

Vrlo brzo će naši građani dobit na naplatu račun za dugogodišnju šutnju i pravljenje da je sve u redu i "kršćanskim" gledanjem samo svoje vlastite guzice. Evil or Very Mad

NKPJkomunista (citat):Amerikanci koji su još tada imali otvoren plan za razbijanje bivše Jugoslavije,a koji su taj plan do sada menjali stotinu puta .

Amerikancima i njihovim mentorima Englezima razbijanje Jugoslavije je bila samo predigra za opći napad na Rusiju i Kinu u bliskoj budućnosti.
affraid

http://www.dejanlucic.net/Lat/Revija_92_LATINICA.html

A,prije toga je umjetno napravljena svjetska kriza Exclamation Idea

http://www.ivonazivkovic.net/AGENDA-ZA-21-VEK.html
Slaven
Slaven

Broj postova : 6432
Location : Arkadija(mitološka zemlja sreće iz grčke mitologije)
Registration date : 2008-08-23

https://sfrj4ever.forumieren.de/profile.forum

Na vrh Go down

Komentar  Valter Wed Dec 31, 2008 9:25 am

Momentalna ekonomska kriza u celom svetu, pa tako i u evropi i EU pruza svakom, ko se stvarno zeli informisati,da to sada preko informativnih medija ucini.

Valter

Rolling Eyes
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Pliva patka preko Save drži figu na vrh glave....

Komentar  Slaven Fri Jan 30, 2009 3:41 pm

Slavodobitno je hrvatski premijer nedavno izjavio da Hrvatska više nije nesvrstana,nego se je svrstala. :?

Opet,na krivu i pogrešnu stranu. Razz

A potpredsjednica Vlade tvrdi kako premijer ima plin pod kontrolom,a cijela Evropa ovisi o ruskom plinu.

Balkanske igre bez granica se nastavljaju,u glavnoj ulozi i dalje birokrate iz SKH-HDZ-a Twisted Evil

Filip Šovagović(sin Fabijana Šovagovića):"Razdvojile su nas kolonijalne sile da bi ostale kolonijalne sile.

EU je sranje.

Jednog dana ćemo biti zahvalni Slovencima što nas blokiraju za ulazak u taj Babilon"
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Jutros na radiju

Komentar  Valter Sat Jan 31, 2009 9:37 am

Radnici u Engleskoj strajkuju zato sto je dozvoljeno da odredjene radove preuzme jedna Italijanska firma,koja je uposlila radnike iz drugih ( jeftiniju radnu snagu) zemalja,a ne iz Engleske.

To je samo jos jedna potvrda iz niza dokaza,da sirenje Eu nema nikakav drugi interes doli nabavku jeftine radne snage za velike firme.

To sto se tvrdi da ce tako "svi" moci slobodno da se krecu po radnom trzistu Eu se i tako odnosi na one "radnike" sa visokom strucnom spremom. Radnici sa niskom strucnom spremom ce isto moci da rade u drugim zemljama Eu,samo pod kojim uslovima?

Strani radnici moraju govoriti jezik zemlje da bi mogli biti konkurentni na radnom trzistu.

Pored toga se postavlja pitanje,sta ce se u tom slucaju desiti sa "domacom" radnom snagom?

Ako se trend "raseljavanja" gradjana u Evropi bude nastavio.

Zahvaljujuci sirenja EU ce nakon odredjenog broja godina svo tradicionalno obelezje jedne drzave nestati i ostace samo
"ogledalo" Eu u svakoj zemlji clanici.

Licno mislim da je to zalosno.

Valter

Sad
Valter
Valter
Admin

Na vrh Go down

Komentar  Slaven Thu Feb 05, 2009 1:23 pm

Valter (citat):Radnici u Engleskoj strajkuju zato sto je dozvoljeno da odredjene radove preuzme jedna Italijanska firma,koja je uposlila radnike iz drugih ( jeftiniju radnu snagu) zemalja,a ne iz Engleske.

To je samo jos jedna potvrda iz niza dokaza,da sirenje Eu nema nikakav drugi interes doli nabavku jeftine radne snage za velike firme.

To sto se tvrdi da ce tako "svi" moci slobodno da se krecu po radnom trzistu Eu se i tako odnosi na one "radnike" sa visokom strucnom spremom. Radnici sa niskom strucnom spremom ce isto moci da rade u drugim zemljama Eu,samo pod kojim uslovima?

Strani radnici moraju govoriti jezik zemlje da bi mogli biti konkurentni na radnom trzistu.

Pored toga se postavlja pitanje,sta ce se u tom slucaju desiti sa "domacom" radnom snagom?

Ako se trend "raseljavanja" gradjana u Evropi bude nastavio.

[b]Zahvaljujuci sirenja EU ce nakon odredjenog broja godina svo tradicionalno obelezje jedne drzave nestati i ostace samo
"ogledalo" Eu u svakoj zemlji clanici.

Licno mislim da je to zalosno.

Valter

Sad

To je i cilj zapadnih kapitalista Mad

Da prisile ljude da napuštaju svoja vjekovna ognjišta te se u potrazi sa poslom potucaju po Evropi("Nema posla doma,traži ga po Evropi,široko ti polje",reći će ti "prati ruke" uskoro naši političari,bivše birokrate SFRJ Evil or Very Mad )

Onda u tako izmiješanoj EU-u(novom SAD-u Shocked )s različitim nacijama,pa i rasama teško će doći do nekog jedinstva,a i da dođe,bit će ga vrlo lako neutralizirat. Surprised i lako manipulirat sa sve više iscrpljenim radnicima. Sad

Naši ljudi nisu ni svjesni što ih čeka dok bezbrižno provode zadnje dane u ostatcima ostaka SFRJ misleći da će vječito biti tako,a oni neće ništa poduzeti u vezi toga. Rolling Eyes

Dugogodišnja šutnja i pravljenje blesavim da je sve u redu te ismijavanje onih te odmahivanje rukom istima koji ih upozoravaju na ono što se približava kao i omalovažavanje žrtava datih u prošlosti i za zajedničku i za ove države,skupo će ih koštati. Exclamation

Slaven: komentar modifikovan dana: Thu Feb 05, 2009 10:33 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Anti-jenkijevo viđenje EU...

Komentar  Slaven Thu Feb 05, 2009 10:31 pm

Anti-jenki (citat):Kada vidim kako se nasi narodi a bogami i narodnosti) upinju da postanu clanovi EU ne mogu da se ne setim istorije...

Jer iako se danas toga niko ne seca,postojalo je jedno vreme kada smo mi bili clanovi EU.

Doduse tad se to nije zvala Evropska Unija vec Austro-Ugarska Imperija ali samo ime i nije mnogo bitno...

Elem,u toj EU pardon Austro-Ugarskoj Imperiji ziveli su u sreci i ljubavi pripadnici raznih naroda i narodnosti.

Bili su tu i Austrijanci i Cesi i Slovaci i Madjari i Hrvati i Slovenci i Srbi i Bosnjaci i Jevreji i mnogi drugi...

Svi su mogli da putuju po Uniji pardon Imperiji a da im nisu bili potrebni pasosi.

Svi su mogli da rade gde su hteli jer je u Imperiji bas kao i Uniji danas postojao slobodan protok ljudi.

Bec je bio prepun Srba i Hrvata.

Ne samo da je postojao slobodan protok ljudi vec je postojao i slobodan protok robe i kapitala.

Bec je bio tada ono sto je danas Brisel a becka birokratija ono sto je danas briselska.

Ta becka birokratija je za mnoge nase neuke i primitivne Balkance imala prosvetiteljsku ulogu i bezpogovorno se slusala bas kao sto se i danas bezpogovorno slusa ova briselska.

Nas narod se tada s punim pravom osecao delom Evrope.

Pa zar je bilo evropskije drzave onda od Austro-Ugarske?

Zar je bilo evropskijeg grada od Beca?

Dakle sve je bilo lepo i krasno dok se nisu pojavili evroskeptici koji se onda nisu zvali evroskeptici vec "Mlada Bosna".

Ti evroskeptici nisu bili ko ovi danasnji,mirni i pacificni,vec naprotiv..

Bejase to grupa sastavljenja od izuzetno agresivnih individua pa uz to jos i povezana sa evroskepticima iz Srbije koji se tada nazivahu "Crna ruka".

Tadasnji evroskeptici su i uprskali stvar.

Ubivsi prestolonaslednika Ferdinanda i njegovu suprugu ne samo da su pokazali svoju teroristicku narav nego su i Evropsku Uniju pardon Austro-Ugarsku Imperiju poslali na djubriste istorije.

Danas,84 godine kasnije nasi narodi zele da se vrate tamo gde su i bili.

U Austro-Ugarsku koja se danas ne zove Austro-Ugarska vec Evropska Unija.

Imaju puno pravo na to.

Pa kad mogu Bugari koji nikada nisu bili deo Evrope mozemo valjda i mi koji smo bili Evropa sve dok nas ondasnji evroskeptici nisu vratili na primitivni i zaostali Balkan.

Samo da se opet ne pojavi neka "Mlada Bosna" i upropasti nam evropski san.

Ja licno mislim da nece ali ko zna ipak se radi o Balkanu a svi znamo da je na njemu sve moguce...

PS. Tekst je napisan u ironicnom stilu,nadam se da niste pomislili da ja to ozbiljno...

...............................................................................................................................................

Ima nesto sto se nad Evropom nadvija kao crni oblak a sto bi bez mnogo filozofiranja mogli opisati kao svojevrsno "evropsko jednoumlje".

Iako je propast Sovjetskog Saveza i komunizma uopste trebala znaciti i zacetak jednog novog pluralizma to,barem na evropskom nivou,nije tako...

"Evropsko jednoumlje" je posebno drago bezrezervnim pristalicama famoznih evro-atlantskih integracija i sastoji se u sledecem:

svi oni koji se opiru EU kao centralizovanoj,supra-nacionalnoj drzavi na celu sa briselskim birokratama su retrogradni nacionalisti i najverovatnije kriptofasisti.

Oni,koji su za takvu EU a uz to jos i povezanu sa SAD tj. NATO paktom su prosvecena elita,naravno moderna i kosmopolitska...

Videli smo to nakon irskog referenduma kada je hrabrim Ircima prakticno poruceno da se sele iz EU.

Jer evro-atlantisti i pored sve price ne vole mnogo demokratiju pa ih mnogo smeta kada tamo neki mali i bezvezni narod kao Irci odbije njihove planove o srecnoj buducnosti.

"Ili si s nama,ili ti nije mesto u Evropi".

Jedan od vodecih boraca protiv centralisticke Evrope je inace jedan Danac,ranije vrlo aktivan na levici a koji se i danas smatra demokratskim levicarem.

Ali za evro-integraliste radi se o opasnom nacionalisti i pritajenom fasisti.

U Francuskoj vodeci evro-skeptici su Sevenmanovi socijalisti i degolisti a u Engleskoj tradicionalni konzervativci ali su za evro-atlantiste sve to retrogradni sovinisti i pritajeni ljubitelji fasizma.

Kada optuzuju za fasizam evro-atlantisti uglavnom ne znaju ni sta je fasizam korporativna ideologija koja zagovara jednopartijsku drzavu sa jednim vodjom).

Posto sebe smatraju za "elitu" koja jedina poseduje istinu,evro-atlantisti tekstove onih sa kojima se ne slazu uglavnom ocenjuju kao "smece" sto pokazuje visok nivo njihove demokratske kulture.

Za svoje tekstove pak smatraju da svi od reda zasluzuju Pulicerovu nagradu.

Karakteristicno je da takve "demokratske" evro-atlantiste u vecini slucajeva cine ljudi koji dolaze sa levice.

U Zapadnoj Evropi se uglavnom radi o socijaldemokratama koji danas sa izvornom socijaldemokratijom uglavnom nemaju nikakve veze.

Havijer Solana je recimo svojevremeno vodio ostru kampanju protiv ulaska Spanije u NATO a danas je prakticno simbol evro-atlantizma.

Cinjenica da su vecina evro-atlantista danas levicari i da su oni danas i najagresivniji dovodi do sumnje da je levici jednoumlje i te kako milo...

I kod nas nije nista bolje.

Evro-atlantista ima i na levoj i na desnoj strani ali je ocigledno da jedan njihov veliki deo potice iz nekadasnjeg "Saveza".

Posto su dobro istrenirani (nekad su isli po misljenje u CK ) nije im danas tesko da po misljenje idu u Brisel.

I naravno,stare mane se tesko lece tako da i danas kao u najbolja vremena vladavine "diktature proletarijata" sva disidentska piskaranja nazivaju "smecem",uglavnom "nacionalistickim" ili da pojacaju utisak "fasistickim"...

No kao i svako jednoumlje i ovo "evropsko","natovsko" i "kosmopolitsko" je osudjeno na neuspeh

Vec se u samoj kolevci EU,Zapadnoj Evropi,nazire njegov pocetak kraja.

Juce Francuzi i Holandjani,danas Irci a sutra ko zna ko...

................................................................................................................................................

Evro-atlantisti se naravno ne predaju pa igraju uglavnom na kartu straha ("posle nas potop") ali je straha,cini se,sve manje.

Evrofili ocigledno ne shvataju da "ne" znaci "ne" pa se uveliko spremaju da ponove irski referendum.

Po tome se naravno vidi evrofilsko poimanje demokratije.

Priznaju se samo oni rezultati koji njima odgovaraju.

Dakle ako treba organizovace oni jos sto referenduma sve dok se Irci ne umore i konacno kapituliraju.

I naravno sledi jos zesca propaganda,jos jace plasenje ionako sludjenog naroda.

Pa ko vise izdrzi.

U medjuvremenu Zapad porucuje svojim balkanskim kolonijama da bez ratifikacije lisabonskog sporazuma nema nista od prosirenja.

To briselskoj birokratiji naravno nimalo nece smetati da izmisli jos 10,000 dodatnih zahteva ( koji izgleda vaze samo za bivse jugoslovenske republike) koje treba ispuniti ukoliko se hoce u "Evropu".

A balkanska politicka elita ce nastaviti da laze narod kako samo sto se nije "uslo".

Evo samo jos malo,fali samo da ispunimo neke gluposti i otvorice se vrata raja...

Ponizenjima nikad kraja ali oguglali smo pa nas ne smeta...

Vazno je da se nista ne radi.

Ceka se "Evropa"...

..............................................................................................................................................

Evrofili su inace ubedjeni da nam preti glad africkog nivoa ukoliko jednog dana ne udjemo u "Evropu" i postanemo njeni punopravni clanovi (za jedno 100 godina,valjda).

Ne znam iskreno na cemu baziraju te svoje strahove.

SFRJ nije bila clan EU ali je 1971. zakljucila sporazum o saradnji sa tom organizacijom.

Jugoslavija nije bila clanica ali je imala odredjene povlastice na trzistu EU kao sto su i zemlje EU imale odredjene povlastice na jugoslovenskom trzistu

I niko nije bio gladan a i zemlja je bila nezavisna.

Belosvetskim protuvama tada nije padalo na pamet da dolaze u nase krajeve i da nam govore sta treba da radimo.

I zemlje clanice EFTA-e tada nisu bile clanice EU ali su imale sporazum slican nasem i nisu gladovale.

Tako da je strah "od gladi" neosnovan.

Treba naravno zasukati rukave,doneti koherentan ekonomski plan i prionuti na posao.

A to je tesko.

Lakse je baljezgati o Evropi i pricati narodu o raju koji ga jednog dana ceka ukoliko samo bude poslusan i strpljiv...
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty II dio

Komentar  Slaven Thu Feb 05, 2009 10:32 pm

Anti-jenki (citat):Ima nesto kod nasih priucenih balkanskih Europejaca sto me posebno odusevljava...

To je njihovo verovanje da "jednoga dana kada udjemo u EU granice vise nece biti bitne".

Kako sad pa to?

Dvadeset i sedam evropskih drzava vec su clanovi te famozne EU pa su im granice itekako bitne.

Kako to da nasim Europejcima nisu?

Uzmimo za primer Slovacku,ponosnog clana EU.

Tamo postoji nekakva madjarska manjina koja trazi pripajanje svojoj maticnoj drzavi Madjarskoj (isto tako clanici EU).

Pa se sad ja pitam...

Ukoliko u EU granice zaista nisu bitne kako to tvrde nasi Europejci kog djavola ti Madjari traze odcepljenje od Slovacke?

Pa zar nije,s obzirom da su u EU,sasvim svejedno u kojoj drzavi zive?

I ako vec granice u EU nisu bitne zasto kog djavola Slovacka ne dopusti tim Madjarima da se odcepe i resen problem.

Pa ionako su svi u EU,zar ne?

Da,granice nisu bitne i bitno je da su u EU "svi zajedno" (tako to vole da kazu nasi Europejci) ali jedna Spanija nikako da dopusti baskijskom narodu da odrzi referendum o nezavisnosti (koji uzgred budi receno Baskijci traze decenijama).

I ta Spanija se itekako bori protiv svih oblika katalonskog separatizma.

Hm izgleda da su tim primitivnim Spancima (pa nema svako prosvecene Europejce kao mi) granice i te kako bitne.

I izgleda da kod njih ona teorija po kojoj je najvaznije da smo u EU "svi zajedno" bas ne prolazi...

Da, granice nisu bitne i vazno je da smo u EU svi zajedno ali se onaj jadan belgijski kralj ubi da ocuva Belgiju kao jedinstvenu drzavu.

Pa zar u EU nije sasvim svejedno da li je Belgija jedinstvena drzava ili postoje tamo nekakve dve nezavisne zemlje jedna flamanska a druga valonska?

Nasim balkanskim Europejcima je mozda i svejedno ali mnogim Belgijancima nije...

Granice nisu bitne ali Francuska nikako da dozvoli onoj jadnoj Korzici da se odcepi.

Niti Francuzi shvataju da smo u Uniji "svi zajedno" i da nije bitno ko u kojoj drzavi zivi niti Korzikanci.

Sam Bog zna koliko je britanskih vojnika poginulo u Severnoj Irskoj jer neprosveceni Englezi nisu verovali u nase balkansko-europejske teorije o nevaznosti granica.

A da su verovali mogli su jos davnih dana resiti problem.

A i ti Irci...

Tolike godine potrosise da se pripoje Irskoj.

Da su fino pitali nase balkanske Europejce ovi bi im ljubazno objasnili da u Uniji granice nisu uopste bitne i da je vazno da smo u toj super-drzavi "svi zajedno".

Ali niko nista ne pita nase prepametne Europejce i zato im je tako kako im je...

Slican je slucaj i sa Juznim Tirolom.

Italijani tamo ljubomorno cuvaju svoje granice a sam Bog zna zasto?

Rumunski Madjari bi rado da se pripoje Madjarskoj (bas kao i slovacki) a Rumuni im ne daju.

Ni jedni ni drugi nikako da ukapiraju.

U EU granice nisu bitne,u EU smo svi zajedno...

E sad nakon svega ovoga kakav je zakljucak?

Pa ja nemam drugog zakljucka osim ovog:

"Neko uvek mora biti u pravu a neko u krivu.

Ili ti blesavi Evropljani ne znaju sta rade ili nasi priuceni balkanski Europejci ne znaju o cemu govore i lupaju ko Maksim po diviziji.

Nema trece...

................................................................................................................................................

Vise od cetrdeset godina komunisti su nas ubedjivali da nas vode u srecnu buducnost.

Kad nam je bilo tesko govorili su da se strpimo:

sve nase zrtve biti ce iskupljene jednog dana...u srecnoj buducnosti.

Dok je manjina skepticno odmahivala glavom,vecina je verovala.

Verovala je da cemo jednoga dana bez mnogo truda i rada ziveti ko bubrezi u loju.

I da ce drzava odumreti.

er kome je jos drzava u srecnoj buducnosti i potrebna?

Drzava nije odumrla vec je mutirala u sest drzavica a od srecne buducnosti ostali su samo vicevi.

Da se stvari nisu mnogo promenile od "onih" dana jasno je i najpovrsnijem posmatracu.

Doduse nema vise komunista ali zato je tu neka druga vlast koja svojim gradjanima obecava isto tako srecnu buducnost jednoga dalekog dana za koji niko ne zna kad ce tacno doci ali svi znaju da je neminovan...

Srecna buducnost vise se ne zove komunizam vec Evropska Unija.

Kao i nekad u stara dobra vremena politicari nam govore da se strpimo i ne kenjkamo previse:

sve nase zrtve biti ce iskupljene jednog dana...u srecnoj buducnosti pardon Evropskoj Uniji.

I dok manjina skepticno odmahuje glavom, vecina veruje. Kao nekad.

I bas kao i nekad vecina veruje da cemo u srecnoj buducnosti pardon Evropskoj Uniji bez mnogo truda i rada ziveti ko bubrezi u loju.

I da ce drzava odumreti jer kome je jos potrebna drzava u ujedinjenoj Evropi?

I kome su jos potrebni vlada i skupstina i nasi zakoni i ono sto je najbitnije kome su jos potrebne granice?

U srecnoj buducnosti tj. Evropi sve te sitnice ce biti sasvim bespotrebne i o njima niko normalan vise nece ni razmisljati.

Neko je nekada davno rekao da se istorija ponavlja i bio je sasvim u pravu...

Ima jedan broj skeptika (ne euroskeptika vec samo skeptika) koji vec duze vreme tvrdi da ce od bivsih jugo republika u "zemaljski raj" (EU) eventualno biti primljena samo Hrvatska i to pod uslovom da se Slovenci smiluju.

Kazu ti skeptici da oni ostali (Srbija,BiH,Makedonija,Crna Gora ) nemaju cemu da se nadaju.

Isto tako tvrde da ce tim preostalim balkanskim drzavicama mozda jednog dana biti ponudjeno samo nekakvo pridruzeno clanstvo a da na punopravno mogu da zaborave.

Sa tim pridruzenim clanstvom balkanske drzavice imace odredjene "povlastice" u pogledu trgovine ali nece imati pravo glasa niti ce njihovi gradjani moci da rade po zemljama EU.

Kazu ti isti skeptici da se oni pisaju od smeha kad cuju da se u BiH prica o "evropskim integracijama" jer po njima Bosna nema sanse da udje u EU ni za milion godina.

Isto tako ih odusevljava cinjenica da je srpska politicka elita sav ulog stavila na ulazak u EU iako u "Evropi" niko ozbiljno i ne razmislja o nekom buducem clanstvu Srbije.

Kazu ti skeptici da ce budjenje srpske politicke elite iz dubokog zimskog sna biti veoma bolno jer se nikada nisu postarali da naprave neki plan B.

Ja licno ne znam da li da im verujem ili ne.

Sta vi mislite?

...............................................................................................................................................

Jedan pedantni Norvezanin je svojevremeno izracunao da se preko 80 posto novih zakonskih propisa i regulativa donosi na nivou EU.

Pa se onda ja pitam...

Kako jedna zemlja moze za sebe da kaze da je "suverena" ako se preko 80 posto zakona koji se u njoj primenjuju donosi van njene teritorije?

Kakva je onda to izopacena "suverenost"?

Novi zakoni i propisi koji se donose na nivou EU ne uzimaju u obzir takve sitnice kao sto su razliciti geografski polozaji zemalja clanica (a i onih koji nisu clanice ali su u vazalnom odnosu) njihove razlicite kulture,razliku u privrednom razvoju...

Nekadasnja sovjetska teorija o "uniformisanosti socijalizma" danas je vaskrsla pod plastom Brisela.

Naravno "socijalizam" je zamenjen "evropskim vrednostima" ali uniformisanost je ostala ista.

Ono sto vazi za jednu Francusku vazi i za Bugarsku ili Litvaniju.

Dobro nemam ja nista protiv toga da postoje i neke univerzalne vrednosti.

Ali osamdeset i kusur posto!

To je zaista mnogo.

S obzirom da je tako postavlja se jos jedno pitanje.

Zbog cega gradjani EU a i nasih balkanskih vazalnih drzavica uopste izlaze na izbore?

Zbog cega se biraju poslanici i zastupnici,zbog cega uopste postoje raznorazne skupstine i sabori i zbog cega poreski obveznici moraju sve to da finansiraju?

Ako se vec za nista ne pitaju,ako oni nisu odgovorni svojim biracima i ako dozvoljavaju da njihove skupstine i sabori ne predstavljaju suverenitet naroda koji ih je birao vec nekog drugog - zasto jednostavno ne podnesu ostavke i pocnu da se bave nekim drugim poslom?

Zasto ne raspuste te svoje skupstine i sabore kad vec ionako ni za sta ne sluze?

U EU besramno vlada Breznjevljeva teorija "ogranicenog suvereniteta" gde si "suveren" samo onoliko koliko ti strana sila dozvoli.

U slucaju clanica EU i vazalnih zemalja mereno procentima ta suverenost iznosi nesto manje od 20 posto.

Ono sto najvise zacudjuje da su recimo Balkanci,koji su se nekih cetrdeset godina grcevito borili protiv teorije "ogranicenog suverenite",sada tako mirno i gotovo bez borbe pristali na nju (cast izuzecima).

Sto bi neke moglo da navede na pomisao da se istorija ipak ne ponavlja...
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty III dio

Komentar  Slaven Tue Feb 10, 2009 2:48 pm

Anti-jenki (citat):"Godine 2001 sefovi drzava EU doneli su tzv Laeken Deklaraciju gde su se suoceni sa sve vecom birokratizacijom Unije zalozili za reformisanu Evropu "blisku njenim gradjanima".

Iz razloga koje samo mozemo da nagadjamo ta reforma nikada nije sprovedena.

Umesto toga napisan je famozni "Evropski Ustav" koji je kao glavni cilj imao jos jacu centralizaciju i prenos sto veceg broja nadleznosti sa nacionalnih parlamenata i vlada na Brisel.

Shvatajuci sta se dogadja Francuzi i Holandjani su rekli "istorijsko ne" evropskoj-super drzavi i tako je "Ustav" navodno upokojen.

No zatisje je bilo kratko.

Stanovnici Unije su veoma brzo nakon sto su zabili glogov kolac u srce evropskog centralistickog projekta dobili nesto izmenjeni Ustav koji se naravno vise ne zove Ustav vec Lisabonski sporazum.

Lisabonski sporazum porazen je na referundumu u Irskoj,ali establismentu ni to nije bilo dovoljno pa je ne postujuci neka osnovna pravila demokratije odlucio da u Irskoj ponovi referendum.

Sto samo pokazuje da u EU vlada svojevrsna siledzijska demokratija gde se rezultati porazni za establishment jednostavno ne priznaju.

Sve to siledzijsko ponasanje dovelo je do snaznog zamaha evro-skepticizma ne samo u Irskoj vec i u ostalim delovima Evrope.

Evro-skeptici su odlucni u nameri da Unija izvrsi temeljnu reformu.

Za pocetak vecina evro-skeptika trazi postovanje Laeken Deklaracije i stvaranje "Evrope naroda" a ne "Evrope politicara i birokrata".

Evro-skepticima je savrseno jasno da demokratija najbolje funkcionise na nacionalnom nivou;da je prenos nadleznosti "odozdo" ka tehnokratskoj vlasti u Briselu opasan i stetan ne samo po interese zemalja clanica vec i po samu demokratiju.

Evro-skeptici za razliku od evro-centralista postuju princip suverenosti drzava clanica i smatraju da takve suverene drzave mogu da saradjuju i da zajedno resavaju ekonomske i politicke probleme.

Prica po kojoj ce samo centralizovana i birokratizovana Evropa na celu sa tehnokratskom elitom u Briselu moci da resava probleme je prica za naivne.

U Evropi se (ukoliko je suditi po anketama javnog mnjenja) procenat naivnih ipak smanjuje sto daje nadu da projekat evropske super-drzave nece uspeti,barem ne u ovoj ekstremnoj formi kako je trenutno zamisljen.

I dok u Evropi mnogi otvaraju oci (dovoljno je pogledati Cesku gde parlament i pored krajnje bezobzirnih pritisaka odbija ratifikaciju Lisabonskog sporazuma) kod nas se o EU i dalje pricaju bajke i sve je podredjeno ulasku u tu organizaciju.

Nase politicare ne zanimaju ni price o suverenosti ni o demokratiji,a jos manje ih muce problemi u vezi evropske centralizacije ili prenosa nadleznosti na Brisel.

O tome ce verovatno brinuti jednoga dana kada se "udje".

To sto ce tada biti kasno (kad se jednom preda vlast Briselu gotovo ju je nemoguce povratiti ) nikoga posebno ne uzbudjuje.

Hrvati koji su cetiri godine ratovali da bi bili "slobodni i suvereni" i da bi se oslobodili "beogradske tutele" danas trce u EU gde ce biti sve samo ne slobodni i suvereni i gde ce tutela Beograda biti zamenjena briselskom.

Kada tu i tamo neko spomene cinjenicu da se jedna tutela zamenjuje drugom uglavnom dobija odgovor da je briselska "bolja i naprednija" od beogradske i da je bolje biti neslobodan i nesuveren u EU nego u mrskoj Jugoslaviji.

Ali tutela je tutela pa makar bila i briselska a nesloboda je nesloboda pa makar bila zamotana u plast "evropskih integracija".

I kada se tu i tamo pojavi odredjena doza evro-skepticizma u nasih naroda odmah dolazi do zestoke kontraofanzive evro-integralista gde se uglavnom koristi teza o velikom ekonomskom prosperitetu koji nas ceka u Uniji.

Dovoljno je samo staviti se pod kapu EU i ekonomija ce da procveta kazu nasi evrofili.

Pa cak i navode primer Islanda koji je kad se suocio sa finansijskim kolapsom potrcao pod skute EU.

Spaniju koju ekonomska kriza trenutno razdire i gde svakodnevno hiljade ljudi ostane bez posla evrofili i ne spominju.

A zasto?

Pa zato sto je jadna Spanija vec u EU i sto vise nema pod ciju kapu da se stavi.

A cinjenica da jedna tako uvazena clanica EU kao Spanija prezivljava pravu ekonomsku havariju evrofilima ocigledno ne ide u prilog..."
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Zanimljiv pogled na EU...

Komentar  Slaven Tue Jul 07, 2009 6:43 pm

Anti-Jenki (citat):

http://video.google.com/videoplay?docid=2962041616414853362

Film (vidi gornji post) ima za cilj pokazati totalitarnu i nedemokratsku prirodu EU i u tome u potpunosti i uspeva.

Osnovna definicija koja se prozima kroz film da je EU totalitarna i nedemokratska tvorevina kojom vlada nikom odgovorna grupa briselskih birokrata se tesko moze osporiti.

Svi manje-vise znamo da briselska birokratija namece narodima Evrope odluke bez ikakvih konsultacija sa njima (sto pokazuje nedemokratsku prirodu EU) i svi manje-vise znamo a to se vidi i na filmu da Evropom vlada "politicka korektnost" gde se oni koji izrazavaju sumnje u nepogresivost Evrokrata nazivaju ludacima.

To pokazuje totalitarnu prirodu EU-sistema gde se oni koji nisu na "liniji" smesta obelezavaju,etiketiraju i zahvaljujuci dobro kontrolisanim medijima bacaju na margine politickog i drustvenog zivota.

Prica o referendumu na izvanredan nacin pokazuje kako EU birokratija zeli izglasavanje svojih odluka i "sporazuma" bez ikakvog ucesca naroda dakle na jedan potpuno nelegitiman nacin.

Evrokratiju ne zanimaju takve "gluposti" kao sto su legitimitet ili narodna volja a kada im neko prebaci da to i nije bas u redu onda ga ucutkaju optuzbama da je ludak.

Za mene je najbolja scena u filmu kada danski poslanik prebacuje svojim kolegama to sto su glasali za jedan dokument koji cak nisu ni procitali a oni cute jer znaju da je covek rekao istinu.

I onda valjda takvi poslanici treba da samostalno,bez narodnog referenduma,odlucuju o tako sudbinski vaznom pitanju kao sto je Lisabonski sporazum...

Poredjenje sa SSSR-om je sjajno i ja ga tu i tamo i sam koristim.

Jedina zamerka mi je da su autori zaboravili da uporede centralno sovjetsko planiranje sa ovim danasnjim "evropskim".

Tu recimo ima dosta materijala za kritiku Evrokratije i za njihovo poredjenje sa birokratama i "planerima" iz Staljinovih i Breznjevljevih vremena.

Inace,kao sto se filmu porede EU i SSSR tako i mnogi Balkanci pate od poredjenja EU i SFRJ i koriscenja jugoslovenske tragedije kao kljucnog argumenta u odbrani EU i ideje o evropskoj "super-drzavi" (koja bi naravno sprecila da se "jugoslovenski slucaj" preslika na Evropu).

Za mene veoma slab argument a evo i zasto: cinjenica da se Jugoslavija raspala uz ogromne ljudske i materijalne zrtve ne znaci da ce se danas-sutra i ta famozna EU raspasti na isti nacin ukoliko i u njoj preterano zaskripi kao sto panicno upozoravaju zabrinuti Balkanci.

Jugoslavija je bila drzava koja je dva puta u krvi stvarana dok je EU stvorena dogovorom drzava clanica (Rimski sporazum iz 1957).

U Jugoslaviji Drugi svetski rat trajao je (barem u glavama mnogih njenih stanovnika) nekoliko decenija (sve do novog rata) dok to u Zapadnoj Evropi nije bio slucaj,tamo su se vrlo brzo i sto je mozda i vaznije iskreno pomirili.

I naravno,EU za razliku od druge Jugoslavije nema neresena pitanja "administrativnih granica" tako da u slucaju raspada nema razloga ni za stvaranje nekakvih evro-krajina ni za nekakve evro-oluje.

Ako se Unija jednog dana i raspadne ucinice to na miran nacin,bez preteranih trzavica i povisenih tenzija.

Postoji jos jedna fundamentalna razlika izmedju danasnje EU i druge Jugoslavije.

Danasnjoj Evrokratiji cilj je stvoriti super-drzavu gde ce svi nacionalni identiteti i sve nacionalne kulture biti zamenjene sa jednim "evropskim" nacionalnim identitetom i jednom "evropskom" kulturom.

U drugoj Jugoslaviji nikome normalnom nije padalo na pamet da ponistava nacionalne identitete i nacionalne kulture zarad nekakvog "jugoslovenskog" identiteta i nekakve "jugoslovenske" kulture.

Ko je hteo mogao je da se izjasnjava kao Jugosloven ali to svoje jugoslovenstvo nije mogao da na silu namece drugima kao sto briselska birokratija danas prakticno na silu namece nekakav "evropeizam" koristeci za to nikad precizno definisane "evropske vrednosti".

Dakle u tom nacionalno-kulturnom pogledu SFRJ je i pored toga sto je bila komunisticka drzava bila daleko demokraticnija od EU sa kojom pojedinci toliko vole da je uporedjuju.

Ima naravno i slicnosti izmedju EU i SFRJ a najveca je po meni samozivost i samodovoljnost glomazne i osione birokratije. Jugo-birokratija bila je jedan od razloga propasti SFRJ,videcemo da li ce Evrokratija odigrati slicnu ulogu u svojoj "tvorevini".

Kako stvari stoje,vrlo moguce...

I za kraj moram da se osvrnem na tezu koja projevava kroz film da ce mocna evropska nad-drzava biti nekakva protivteza Americi.

Ta teza kod mene ne pije vodu iz prostog razloga sto vecina evropskih politicara nema nikakvu zelju da bude nekakva protivteza Americi vec naprotiv,99 posto ima zelju da Americi kao i do sada verno sluzi.

Od evropskih naroda niti jedan osim francuskog nema tradiciju anti-amerikanizma i ja ne vidim ko bi to od "Evropljana" mogao da podrzi nekakvo suprotstavljanje Americi.

Licno mislim da bi Amerikanci imali vise problema sa nezavisnim nacionalnim drzavama nego sa nekakvom evropskom nad-drzavom gde svi duvaju u istu tikvu,onu americku razume se..."
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Anti-Jenkiju

Komentar  Slaven Tue Jul 07, 2009 6:57 pm

Anti-Jenki (citat):Prica o referendumu na izvanredan nacin pokazuje kako EU birokratija zeli izglasavanje svojih odluka i "sporazuma" bez ikakvog ucesca naroda dakle na jedan potpuno nelegitiman nacin.

Evrokratiju ne zanimaju takve "gluposti" kao sto su legitimitet ili narodna volja a kada im neko prebaci da to i nije bas u redu onda ga ucutkaju optuzbama da je ludak.

Za mene je najbolja scena u filmu kada danski poslanik prebacuje svojim kolegama to sto su glasali za jedan dokument koji cak nisu ni procitali a oni cute jer znaju da je covek rekao istinu.

I onda valjda takvi poslanici treba da samostalno bez narodnog referenduma,odlucuju o tako sudbinski vaznom pitanju kao sto je Lisabonski sporazum...

Pa birokrati najbolje znaju što je u interesu za njih Twisted Evil pardon Embarassed za njihov narod,pa čemu ih onda gnjaviti "trivijalnostima" Rolling Eyes kao što su referendum(plebiscit) i slično. Rolling Eyes

Uostalom,ne bi se čudio da i masonski pajaci Twisted Evil Karzai iz Afganistana i onaj Malik iz Iraka i ove dvije zemlje uvedu u "evroatlantske integracije jer one nemaju alternativu" Razz i da u te dvije "oslobođene zemlje" Twisted Evil instaliraju rakete usmjerene protiv Rusije Twisted Evil pardon Embarassed "malih zelenih" Razz na planeti Marsu. Laughing

A,sigurno bi voljeli evro-birokrati i Kazahstan vidjeti u "evro-obitelji",za to je zadužen Sasha Baron Cohen alias Borat. Very Happy

Kažete,pa šta ovaj priča Rolling Eyes ,Afganistan i Irak su muslimanske zemlje Rolling Eyes ,kako one mogu u "kršćansku"(čak ni na inzistiranje pape nisu uvedeni Mad Evil or Very Mad korijeni kršćanstva u Lisabonski "sporazum",a zapravo Ustav)EU :?

Pa,niti Turska nije kršćanska,već je muslimanska zemlja Surprised (još u NATO-u),"oslobođena" 1923.pod vodstvom masona Kemala paše Ataturka,pa ju guraju u EU Englezi,unatoč protivljenju Francuza i Nijemaca(kao i u slučaju Ukrajine i Gruzije Idea ) koji su svjesni da nije dobro uznemiravati Laughing "ruskog medvjeda"i da Evropa ne bi opet izgorila ko 1945. Shocked

Anti-Jenki (citat):Inace,kao sto se filmu porede EU i SSSR tako i mnogi Balkanci pate od poredjenja EU i SFRJ i koriscenja jugoslovenske tragedije kao kljucnog argumenta u odbrani EU i ideje o evropskoj "super-drzavi" (koja bi naravno sprecila da se "jugoslovenski slucaj" preslika na Evropu).

Za mene veoma slab argument a evo i zasto: cinjenica da se Jugoslavija raspala uz ogromne ljudske i materijalne zrtve ne znaci da ce se danas-sutra i ta famozna EU raspasti na isti nacin ukoliko i u njoj preterano zaskripi kao sto panicno upozoravaju zabrinuti Balkanci.

Jugoslavija je bila drzava koja je dva puta u krvi stvarana dok je EU stvorena dogovorom drzava clanica (Rimski sporazum iz 1957).

U Jugoslaviji Drugi svetski rat trajao je (barem u glavama mnogih njenih stanovnika) nekoliko decenija (sve do novog rata) dok to u Zapadnoj Evropi nije bio slucaj,tamo su se vrlo brzo i sto je mozda i vaznije iskreno pomirili.

I naravno,EU za razliku od druge Jugoslavije nema neresena pitanja "administrativnih granica" tako da u slucaju raspada nema razloga ni za stvaranje nekakvih evro-krajina ni za nekakve evro-oluje.

Ako se Unija jednog dana i raspadne ucinice to na miran nacin bez preteranih trzavica i povisenih tenzija.

Postoji jos jedna fundamentalna razlika izmedju danasnje EU i druge Jugoslavije.

Danasnjoj Evrokratiji cilj je stvoriti super-drzavu gde ce svi nacionalni identiteti i sve nacionalne kulture biti zamenjene sa jednim "evropskim" nacionalnim identitetom i jednom "evropskom" kulturom.

U drugoj Jugoslaviji nikome normalnom nije padalo na pamet da ponistava nacionalne identitete i nacionalne kulture zarad nekakvog "jugoslovenskog" identiteta i nekakve "jugoslovenske" kulture.

Ko je hteo mogao je da se izjasnjava kao Jugosloven ali to svoje jugoslovenstvo nije mogao da na silu namece drugima kao sto briselska birokratija danas prakticno na silu namece nekakav "evropeizam" koristeci za to nikad precizno definisane "evropske vrednosti".

Dakle u tom nacionalno-kulturnom pogledu SFRJ je i pored toga sto je bila komunisticka drzava bila daleko demokraticnija od EU sa kojom pojedinci toliko vole da je uporedjuju.

Ima naravno i slicnosti izmedju EU i SFRJ a najveca je po meni samozivost i samodovoljnost glomazne i osione birokratije.

Jugo-birokratija bila je jedan od razloga propasti SFRJ,videcemo da li ce Evrokratija odigrati slicnu ulogu u svojoj "tvorevini".

Kako stvari stoje,vrlo moguce."

Anti-Jenki,sam upadaš u vlastite kontradikcije(proturječja) Surprised kad veliš da se EU neće raspasti u krvi sa jedne strane,a sa druge strane kažeš da se nameće evropejstvo(zaboravljaš Wink nadodat totalno različitim narodima često sukobljavanih kroz povijest Surprised )dok se u SFRJ nije namećalo među sličnim narodima(porijeklo i jezik Exclamation Idea)jugoslavenstvo,pa se je opet Juga raspala Crying or Very sad u krvi. Shocked

A,što se tiče birokratije,tu si u pravu Surprised,ljudi su sve više kivni(nadrkani) Evil or Very Mad na te "demagoge-spin doktore-prodavače magle" Twisted Evil i to sa pravom i nije isključeno da ona opet bude uzrokom propasti sada već puno veće i različitije Suspect zajednice nego što je to bila Jugoslavija.
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

Komentar  Slaven Fri Jul 17, 2009 8:35 pm

Anti-Jenki (citat):I za kraj moram da se osvrnem na tezu koja projevava kroz film da ce mocna evropska nad-drzava biti nekakva protivteza Americi.

Ta teza kod mene ne pije vodu iz prostog razloga sto vecina evropskih politicara nema nikakvu zelju da bude nekakva protivteza Americi vec naprotiv,99 posto ima zelju da Americi kao i do sada verno sluzi.

Od evropskih naroda niti jedan osim francuskog nema tradiciju anti-amerikanizma i ja ne vidim ko bi to od "Evropljana" mogao da podrzi nekakvo suprotstavljanje Americi.

Licno mislim da bi Amerikanci imali vise problema sa nezavisnim nacionalnim drzavama nego sa nekakvom evropskom nad-drzavom gde svi duvaju u istu tikvu,onu americku razume se...

Iako je Francuska tradicionalni saveznik Srbije,a Njemačka Hrvatske,neosnovano je reći da je Francuska najveći neprijatelj SAD-a i Velike Britanije već je to Njemačka i trebala su dva svjetska rata da Anglosaksonci Germane stave pod svoju kontrolu(preko pijuna koji nisu bili ni toga svjesni Suspect Francuza,)kao što su Nijemci(I Japanci)bili također pijuni Engleza protiv Rusa,a i da toga sami oni nisu bili svjesni(kao i pijuni Hrvati protiv Srba i to dva puta Rolling Eyes )

I onda se čudi Karadžić da Richard Hoolbruke ne poštuje dogovor Suspect

Pa kad su to Englezi poštovali nešto što su obećali Twisted Evil

Nisu to Slaveni i žuti crni :suspect:Radovane pa da poštuju (za)datu riječ.Surprised

Uostalom,nisi je ni ti poštovao Evil or Very Mad kao niti ergela oko tebe i ostali kad ste izdali Mad Titove principe.

Šta su sad:Francuska,Njemačka,Hrvatska,Srbija,Japan,Irak,Afganistan(potonja dva pijuni Engleza Twisted Evil dakako protiv Rusa i Iranaca) Question

Ništa drugo doli patetične anglosaksonske kolonije. Razz

"Kad se dvoje svađaju,znaj da je onaj koji profitira i koji je izazvao tu kavgu Englez" Twisted Evil

I prvi i drugi svjetski rat su iscenirali i izrežirali Englezi(podmornica Luisiana,baza Pearl Harbour,New Yor-ški twinsi),a pripremaju i treći(opći napad na Rusiju sa svih strana Shocked)

Ali,pamte Nijemci Dresden i Japanci Hirošimu i Nagasaki i o odlučujećem trenutku kad Englezi krenu na Rusiju iz svih pravaca preko svojih "proxy"(okupiranih-instaliranih političara školovanih na Zapadu Twisted Evil)država oko ruskih granica Shocked će im "zabiti nož u leđa" iz osvete Very Happy mada to neće niti biti potrebno jer Ruje imaju neviđeni -)i oklopni bedem oko svojih granica Cool

Šta mislite ko vlada EU-Francuzi,Nijemci "stupovi EU" Question

Vladaju Englezi što se samo ogleda iz činjenice da i Francuska i Njemačka nemaju monetarnu suverenost(franak i marku)dok Englezi i dalje imaju svoju funtu. Twisted Evil

Šta mislite zašto je engleski neslužbeni jezik svijeta,a ne esperanto,mješavina sviju jezika(što bi bilo pravednije Surprised) i to osnivača Slavena Poljaka Lazarusa Zamenhofa Idea

Zato što je najgenocidnija Evil or Very Mad država svijeta,mentor SAD-a Velika Britanija tj.Engleska(koja je okupirala i englezirala Mad totalno različite narode:Velšane,Škote i Irce od kojih su se samo potonji uspjeli od njih maknuti Wink )"nenametljivo" Twisted Evil kroz protestantizam širila svoj jezik i utjecaj i svoje materijalistične "vrijednosti"(potrošačko društvo u svim sferama Twisted Evil ) diljem svijeta,a rezultati su milijuni pobijenih Shocked i opljačkanih Evil or Very Mad te poanglosaksonljenih Mad rasa i nacija Shocked Suspect

Slaven: komentar modifikovan dana: Thu Jul 23, 2009 8:13 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

Komentar  Slaven Wed Jul 22, 2009 12:45 pm

Anti-Jenki (citat):Nisam ja rekao da je Francuska najveci neprijatelj SAD vec da je jedina evropska zemlja koja ima tradiciju anti-amerikanizma.

Poznato je De Golovo suprotstavljanje americkoj dominaciji i NATO paktu.

Pa cak je i onaj idiot Zak Shirak (inace lazni degolista) morao da se usprotivi americkoj agresiji na Irak jer je javno mnjenje bilo izuzetno protiv tog varvarskog cina.

E sad,tradicija anti-amerikanizma olicena u bogatom degolistickom nasledju je tu sto naravno ne znaci da je danas Francuska nekakav protivnik Amerike ili nesto slicno.

Naprotiv,odnosi sa Amerikom su bolji nego ikada i to prvenstveno zahvaljujuci otvorenom pro-Amerikancu Sarkoziju.

Ali cak ni Sarkozi ne moze u potpunosti da ugusi anti-amerikanizam kod Francuza iako se,mora priznati,svojski trudi...

Otpor Francuza prema anglosaksonizmu(što je ispravniji termin nego amerikanizam Surprised )je kudikamo slabiji od njemačkog bio,štoviše,ja bih ga nazvao šminkerskim. Razz

Kroz povijest su se više puta krvavo zakačili Francuzi i Nijemci sve pod "dirigiranjem" Twisted Evil engleske kraljice kako bi Velika Britanija oslabila sva najveća konkurenta za prevlast u Evropi. Twisted Evil

Toga su postali svjesni i Charles De Gaulle i Konrad Adenauer kad su povijesno se izmirili i tako postaše Njemačka i Francuska temelji EU-a Cool bez obzira što je kontrolna palica u rukama Londona i Washingtona(neće dovijeka Very Happy )mada im za sada ide sve "po loju"(planu). Twisted Evil

Eno uskoro će biti proglašen Lisabonski Ugovoru(Ustav nove NADdržave EU) i uvedene institucija predsjednika EU,a prvi predsjednik će biti,pogađate,ENGLEZ Twisted Evil Tony Blair Idea Exclamation )

Dobro je rekao jedan običan čovjek Wink da naši ljudi Balkanci samo misle o:pivi,čevapima i ženskama,pa zato ne vide dalje od vlastita nosa Suspect dok Englezi samo kuju planove Mad kako porobiti i opljačkati različite narode i rase diljem svijeta Twisted Evil jer te psihopate Shocked hoće pošto sve kontrolirati tj.biti "svakom loncu poklopac" Evil or Very Mad ,a pošto su većina današnjih ljudi sociopate(gledaju "kršćanski" Twisted Evil samo svoju guzicu)zato Ameri vladaju svijetom jer su ljigavi Evil or Very Mad i lukavi Twisted Evil Englezi shvatili(za razliku od glupih Razz i bahatih Mad Nijemaca) da se svijet osvaja ne tenkovima i avionima,nego materijalizmom i egoizmom Twisted Evil i vrlo su uspješni u tome(najviše zahvaljujući holivudskim američkim filmovima koji promiču ponašanje:"Ja,pa ja i samo ja" tj.ekstremni egocentrizam i individualizam Twisted Evil Evil or Very Mad Mad ) i uspjeli su jer kako je rekao Njegoš još davno:

"Pučina je stoka jedna grda" Twisted Evil

Dobro je rekao Castro da anglosaksonci uništavaju svakog ko nije kao oni,ko da su oni "ispravni" i njih je Sotona direktno ovlastio da rade to što rade Twisted Evil Evil or Very Mad Mad

Uskoro će angloameroevropljani-tj.sebična i narcisoidna rulja Mad Evil or Very Mad Twisted Evil (bivši:Hrvati,Turci,Nijemci,Francuzi,Danci,Švedi,Portugalci,Austrijanci,Madžari...)biti Evropljani sa čipovima u mozgu Suspect Shocked koje će njihovi gospodari Amerikanci preko svojih mentora usmjerit na Rusiju,a Rusija(kad je bio Žak Širak,bivši predsjednik bivše Francuske bio kod Putina u Rusiju,a ovaj mu pokazao rusku odbranu:iz zraka,sa kopna,ispod mora,iz svemira Cool rekao da ne bi volio biti u koži neprijatelja Rusije Laughing) će onda nuklearnim projektilima spržit Sodomu(SAD i Kanadu) te Gomoru(EU),a kad se raziđe radijacija Very Happy ,na tlu bivše Razz Evrope i bivše Razz Sjeverne Amerike sve će biti Rusija Laughing

EVROPSKA UNIJA=EU Rusia

Slaven
Slaven

Na vrh Go down

EVROPSKA UNIJA=EU Empty Nedosljednost Hrvata oko EU

Komentar  Slaven Thu Jul 23, 2009 8:18 pm

Anti-Jenki (citat):Iako nevoljno,moram priznati da meni neke stvari u vezi nas i EU nisu jasne.

Recimo nije mi jasno kako to da Hrvati koji su tisucu godina sanjali o nezavisnoj drzavi i koji su se 70 godina na razne nacine borili protiv "beogradske hegemonije" danas trce u EU gde ce biti sve samo ne nezavisni i gde ce hegemonija Brisela biti jaca i surovija nego ona beogradska (Zmago Jelincic tvrdi da je beogradska tutela bila pesma prema briselskoj a on valjda zna posto danas zivi u EU a seca se i Jugoslavije).

Pa zar su se zato borili hrvatski domoljubi u ovom poslednjem ratu zar su ginuli i krvarili za utapanje Hrvatske u nekakvu evro-federaciju gde se recimo hrvatski Sabor kao najvisa instanca suverenosti hrvatskog naroda nece pitati apsolutno ni za sta?

Ja to ne mogu da razumem.

Jasni su mi Srbi jer su tokom citave svoje istorije patili od nekakvih ujedinjavanja,federacija,ulazaka u saveze sa drugim drzavama i narodima ali ponosni Hrvati koji su tisucu godina samo sanjali o tome kako da odjebu sve narode oko sebe i konacno jednom za svagda postanu svoji na svome...

E oni me stvarno zbunjuju!

Ja sam svojevremeno mislio da ce suverenisticki anti-EU i anti-NATO pokret biti bas najjaci u ponosnih Hrvata.

"Dodjavola-razmisljao sam tada naivno-Hrvati su jos 1971 u vreme komunisticke diktature i Titove neprikosnovene vladavine imali muda da viknu "Hrvatska Hrvatima","Hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu i hrvatska strojnica o hrvatskom ramenu".

Dok su svi drugi narodi cutali,poslusno izvrsavali partijske direktive i seruckali o bratstvu-jedinstvu Hrvati su hrabro i otvoreno izrazavali svoje nezadovoljstvo.

Godine 1991 udarili su na daleko mocniju JNA jer su radije bili spremni svi izginuti nego i dalje trpeti direktive iz Beograda.

Takav narod nece dozvoliti da im tamo nekakav Brisel komanduje.

Hrvati ce biti predvodnici suverenistickog pokreta na Balkanu,avangarda u borbi protiv briselske birokratije i EU-okupacije".

E tako sam ja naivan mislio kad ono malo sutra,ispade da vise evroskeptika ima kod Srba koji su tradicionalno otvoreni za udruzivanja i slicne gluposti dok Hrvati koji su tradicionalno za razdruzivanje skoro da nemaju protivnika EU osim grupice ustasa okupljenih u Hrvatskom pravaskom pokretu.

Stoga mozete zamisliti koliko sam se razocarao...

Doduse,kad malo bolje razmislim mozda razlog hrvatske ljubavi prema EU lezi u istoriji.

Cinjenica je da su stotinama godinama Hrvati zbog istorijskih okolnosti a i religije bili pro-zapadno orijentisani dok su Srbi vise poglede upucivali prema Moskvi (iako je ta Moskva itekako znala da ih prevari).

Mozda u tom grmu lezi zec mada mi opet nije jasan tako miran pristanak ponosnih Hrvata na EU i NATO okupaciju.

Dobro rece onaj ekonomista iz Nedeljom u dva:

"Hrvatska lisnica je danas u tudjem dzepu a hrvatska strojnica o americkom ramenu".

Plasim se samo da ne budu opet Srbi dezurni krivci...
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

Komentar  Slaven Fri Jul 24, 2009 12:49 pm

Anti-Jenki (citat):Ja to ne razumem.

Jasni su mi Srbi jer su tokom citave svoje istorije patili od nekakvih ujedinjavanja,federacija,ulazaka u saveze sa drugim drzavama i narodima ali ponosni Hrvati koji su tisucu godina samo sanjali o tome kako da odjebu sve narode oko sebe i konacno jednom za svagda postanu svoji na svome..

E oni me stvarno zbunjuju!

Ja sam svojevremeno mislio da ce suverenisticki anti-EU i anti-NATO pokret biti bas najjaci u ponosnih Hrvata.

"Dodjavola-razmisljao sam tada naivno-Hrvati su jos 1971 u vreme komunisticke diktature i Titove neprikosnovene vladavine imali muda da viknu "Hrvatska Hrvatima","Hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu i hrvatska strojnica o hrvatskom ramenu".

Dok su svi drugi narodi cutali,poslusno izvrsavali partijske direktive i seruckali o bratstvu-jedinstvu Hrvati su hrabro i otvoreno izrazavali svoje nezadovoljstvo.

Godine 1991 udarili su na daleko mocniju JNA jer su radije bili spremni svi izginuti nego i dalje trpeti direktive iz Beograda.

Takav narod nece dozvoliti da im tamo nekakav Brisel komanduje.

Hrvati ce biti predvodnici suverenistickog pokreta na Balkanu,avangarda u borbi protiv briselske birokratije i EU-okupacije".

E tako sam ja naivan mislio kad ono malo sutra,ispade da vise evroskeptika ima kod Srba koji su tradicionalno otvoreni za udruzivanja i slicne gluposti dok Hrvati koji su tradicionalno za razdruzivanje skoro da nemaju protivnika EU osim grupice ustasa okupljenih u Hrvatskom pravaskom pokretu.

Stoga mozete zamisliti koliko sam se razocarao...

Doduse,kad malo bolje razmislim mozda razlog hrvatske ljubavi prema EU lezi u istoriji.

Cinjenica je da su stotinama godinama Hrvati zbog istorijskih okolnosti a i religije bili pro-zapadno orijentisani dok su Srbi vise poglede upucivali prema Moskvi (iako je ta Moskva itekako znala da ih prevari).

Mozda u tom grmu lezi zec mada mi opet nije jasan tako miran pristanak ponosnih Hrvata na EU i NATO okupaciju.

Dobro rece onaj ekonomista iz Nedeljom u dva:

"Hrvatska lisnica je danas u tudjem dzepu a hrvatska strojnica o americkom ramenu".

Plasim se samo da ne budu opet Srbi dezurni krivci...

Mala nadopuna Wink Anti-Jenkijevih,po običaju lucidnih i ispravnih Wink teza

Protiv EU i NATO-a,štoviše,i za treću Shocked Jugoslaviju je mala grupica okupljena oko stranke koju je osnovao pokojni Crying or Very sad Stipe Šuvar

www.srp.hr

Nadalje,moram malo ispravit Anti-Jenkija jer je zamijenio(slučajno Wink ) teze.

Nisu Srbi ti koji su za udruživanja,a Hrvati protiv nego obratno. Surprised

Hrvati su oduvijek "letali" kako bi rekao Stjepan Radić prvak HSS-a s početka prošlog stoljeća kao "guske u maglu" Razz u razne asocijacije(Habsburška monarhija,Austro-Ugarska,Treći reich,EU,Wehrmacht,NATO...) dok su Srbi "glavom bez obzira" Suspect po cijenu i stradavanja i smrti Shocked bježali od takvih "asocijacija"(čak i Osmanlijsko carstvo ih nije uspjelo uvjeriti niti kroz 500 godina Rolling Eyes da ostanu u njegovom okrilju. Wink )

Sad ćete reći,pa Srbi su hrlili u jugo-asocijacije i dva puta Rolling Eyes (a neki bi sad i treći put Suspect ),iako su ih "braća" Hrvati dva puta debelo zahebali(a vjerojatno bi i treći) Twisted Evil

Bora Čorba ima odgovor zašto je tomu tako Suspect

https://www.youtube.com/watch?v=tS26wOJXO24

No,za razliku od Hrvata koji pošto-poto hoće ići u asocijacije sa drugačijim narodima(po jeziku i mentalitetu Surprised),Srbi idu u "prirodne asocijacije" sa narodima slična jezika i porijekla Cool kojima sve praštaju jer su im braća i svakako da je ovo prvo sa strane Hrvata pokvareno Twisted Evil,a ovo drugo sa strane Srba plemenito Embarassed

http://vuk.mojforum.si/vuk-about349.html

E,sad,zašto je tomu tako. Rolling Eyes

Svojedobno mi kazaše jedna poznanik koji je živio neko vrijeme u Poljskoj kod cure Poljakinje,pa kako ti je bilo tamo,kakvi su Poljaci,pitam ja njega Rolling Eyes

Kaže,on meni:

"40 milijuna kretena Very Happy koji bi htjeli biti kao Nijemci,a ne mogu,a ovi ih ne šljive 2 %" Razz

Slična stvar bi se mogla reći i za saveznike Nijemaca u 2 svjetskom ratu Hrvate i Slovake(dok su npr.pametni Cool Slovenci i Česi koji nisu ratnički narodi,već pragmatični Wink se "poklonili"Nijemcima(a ne ulizivali Mad Evil or Very Mad ko ljigavi Evil or Very Mad Slovaci i još ljigaviji Mad Hrvati) i čekali da "ludi" Suspect Srbi i Rusi "podmetnu leđa" i oslobode ih njemačke okupacije(vjerojatno misle slično što se tiče i američke okupacije Twisted Evil )

Sve se ovo može svesti na zajednički nazivnik

ISKOMPLEKSIRANOST :? Surprised ISTOČNIH EVROPLJANA U ODNOSU NA ZAPADNE EVROPLJANE Exclamation Idea

A,više zapadnoevropljani(kao i ljudi općenito Surprised) cijene one koje poštuju sebe i prihvaćaju se takvi kakvi jesu Wink (što ne znači da se ne mogu promijeniti Wink ),nego one koje se ulizuju i žele postati ono za što nisu stvoreni i nemaju kapaciteta da budu. Surprised

Prokleti Evil or Very Mad Mad Slaveni općenito umjesto da se udruže sa maticom Rusijom u jaku državu Panslaviju Very Happy oni idu se uvuć u guzicu Razz (osim Srba dakako Laughing ) trenutnim svjetskim siledžijama,prije su to bili Nijemci,a sada Amerikanci,a vrlo dobro znamo svi kako siledžije Twisted Evil i njegove sluge Razz na kraju završe Wink Laughing

Istočnoevropljani su pitomi Embarassed,a zapadnoevropljani su divlji Twisted Evil i oni su širili svoja carstva(kolonije)diljem svijeta kroz povijest,dok se ovi nisu mrdnuli iz svoga dvorišta.Razz

E,sad ćete vjerojatno reći,pa nisu Balkanci pičkice Razz ko Česi i Slovaci(pitajte im žene Twisted Evil)

Da,ali balkanjerosi taj višak energije(dobiven od strane gena različitih okupatora,ali i prekomjernim krkanjem mesa Laughing ) nisu usmjeravali u pravcu osvajanja prema tuđima,nego uništavanju prema svojima Evil or Very Mad Crying or Very sad

Otuda i naziv u svjetskim enciklopedijama za Balkan kao podjela Very Happy ,a balkanizirati znači raspodijeliti tj.rasparčati Smile homogenu cjelinu,na heterogne dijelove Laughing onako kako su napravili 1991. sa ostavštinom Tita. Sad Mad

http://vuk.mojforum.si/vuk-about348.html
Slaven
Slaven

Na vrh Go down

Komentar  Sponsored content

Sponsored content

Na vrh Go down

Stranica 1/2 1, 2  Next

Na vrh

- Similar topics