TARABIĆEVA PROROČANSTVA
Lune- Broj postova : 430
Location : Beograd
Registration date : 2013-05-17
Ide zima, cuvaj te zdravlje,
"U šumadijskim selima u zimskog periodu šumadijski čaj se više pije od drugih pića. On spaja prijatelje, rođake, komšije, koji se svakog dana sastaju kod drugog i svako jutro popiju po nekoliko šumadijskih čajeva u druženju, razgovoru i planiranju", kaže Tijanić i dodaje da ga uglavnom pripremaju muškarci, ali i da svaka šumadijska domaćica zna da napravi taj napitak.
Tijanić ocenjuje da je najbolji šumadijski čaj kada se pripremi od kvalitetne rakije i to rakije spravljene od ranke šumadinke, ili samo ranke, kako je zovu u drugim krajevima Srbije.
PROČITAJTE JOŠ:
Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača!
OJADILI DRŽAVU: Da li će narod vraćati dugove tajkuna!?
Uskoro rešenje problema plaćanja obdaništa
"Pored toga, na kvalitet šumadijskog čaja utiče i "zaprška" to jest karamel odnosno topljeni šećer. Mi u Šumadiji to volimo da pripremamo na kutlac od šporeta, da se usija i otopi šećer kako bi šumadijski čaj dobio boju", objašnjava Tijanić.
Vrlo je bitno da rakija provri, jer, dodaje kroz osmeh, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
"Bitno je i zaslađivanje i da rakija nema kiselinu a podrazumeva se da treba da bude vrhunskog kvaliteta", kaže Tijanić i dodaje da u zavisnosti od kraja u Srbiji, neko voli da je više slađa, neko manje, te i da se u pojedinim mestima koristi i med kako bi rakija bila ukusnija.
Govoreći o istorijatu šumadijskog čaja, Tijanić tvrdi da se priprema od kada postoji Šumadija, a da je on od malih nogu učio od starijih kako za desetak minuta da pripremi to autohtono piće centralne Srbije koje mora da ima kvalitet, ukus, miris i slast, te i uz koju hranu ga treba konzumirati.
"Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, jer tada kupus upija snagu rakije i čaj postaje blaži, pa se više traži i više želi da se popije", ocenjuje Tijanić.
Šumadijski čaj priprema se i od rakija od šljiva madžarke, stenlejke, čačanske lepotice i čačanske rodne, i to tek kada prođu bar tri sedmice od fermentacije, jer, kako ocenju iskusni majstori u njegovom pripremanju, treba sećer iz voća da pređe u alkohol.
Pored Šumadijske čajanke održane u gradu na Lepenici, od pre dve gdine se u Kutlovu kod Kragujevca održava trodnevni festival "Šumadijski čaj" u čast tog sumadijskog brenda sa ciljem njegove afirmacije kroz razvoj seoskog turizma, pre svega među turistima iz inostranstva.
Tijanić ocenjuje da je najbolji šumadijski čaj kada se pripremi od kvalitetne rakije i to rakije spravljene od ranke šumadinke, ili samo ranke, kako je zovu u drugim krajevima Srbije.
PROČITAJTE JOŠ:
Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača!
OJADILI DRŽAVU: Da li će narod vraćati dugove tajkuna!?
Uskoro rešenje problema plaćanja obdaništa
"Pored toga, na kvalitet šumadijskog čaja utiče i "zaprška" to jest karamel odnosno topljeni šećer. Mi u Šumadiji to volimo da pripremamo na kutlac od šporeta, da se usija i otopi šećer kako bi šumadijski čaj dobio boju", objašnjava Tijanić.
Vrlo je bitno da rakija provri, jer, dodaje kroz osmeh, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
"Bitno je i zaslađivanje i da rakija nema kiselinu a podrazumeva se da treba da bude vrhunskog kvaliteta", kaže Tijanić i dodaje da u zavisnosti od kraja u Srbiji, neko voli da je više slađa, neko manje, te i da se u pojedinim mestima koristi i med kako bi rakija bila ukusnija.
Govoreći o istorijatu šumadijskog čaja, Tijanić tvrdi da se priprema od kada postoji Šumadija, a da je on od malih nogu učio od starijih kako za desetak minuta da pripremi to autohtono piće centralne Srbije koje mora da ima kvalitet, ukus, miris i slast, te i uz koju hranu ga treba konzumirati.
"Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, jer tada kupus upija snagu rakije i čaj postaje blaži, pa se više traži i više želi da se popije", ocenjuje Tijanić.
Šumadijski čaj priprema se i od rakija od šljiva madžarke, stenlejke, čačanske lepotice i čačanske rodne, i to tek kada prođu bar tri sedmice od fermentacije, jer, kako ocenju iskusni majstori u njegovom pripremanju, treba sećer iz voća da pređe u alkohol.
Pored Šumadijske čajanke održane u gradu na Lepenici, od pre dve gdine se u Kutlovu kod Kragujevca održava trodnevni festival "Šumadijski čaj" u čast tog sumadijskog brenda sa ciljem njegove afirmacije kroz razvoj seoskog turizma, pre svega među turistima iz inostranstva.
Lune- Broj postova : 430
Location : Beograd
Registration date : 2013-05-17
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Sun Mar 17, 2024 1:07 am by Valter
» DOKAZI, CEGA ....
Sat Jan 20, 2024 10:57 pm by Valter
» "KUD PLOVI OVAJ BROD?"
Mon Jan 15, 2024 12:48 am by Valter
» DALI ZNATE ZA OVO?
Sat Jan 06, 2024 1:01 am by Valter
» TKO SNOSI NAJVEĆU ODGOVORNOST?
Mon Dec 25, 2023 11:43 pm by Valter
» KRIVI SMO MI!
Mon Dec 25, 2023 12:38 am by Valter
» ISTORIJA JUGOSLAVIJE
Tue Nov 28, 2023 11:15 pm by Valter
» GOVORI DRUGA TITA
Tue Nov 28, 2023 10:48 pm by Valter
» TEžINA LANACA(BORIS MALAGURSKI)
Tue Nov 28, 2023 10:40 pm by Valter