SFRJ4EVER
"SAMO ZAJEDNO SMO JACI"

Ako niste registrovani posjetilac foruma, kliknite na "registracija" na dnu ovog prozora, a ukoliko ste registrovani član, kliknite na "login".
Traži
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» ZIVI ZID-ONI ZASLUŽUJU NAŠU PAŽNJU!
Yesterday at 4:19 pm by Slaven

» MUZIKA KOJA POGAĐA U DUŠU...
Thu Dec 08, 2016 12:31 am by Valter

» SLUSAJ MUZIKU I ZAKLJUCUJ I SAM!
Wed Dec 07, 2016 11:31 pm by Valter

» DOMAĆA I STRANA MUZIKA
Wed Dec 07, 2016 11:22 pm by Valter

» DRUGI O TITU...
Wed Dec 07, 2016 9:59 pm by Valter

» SUBOTOM UVECE
Wed Dec 07, 2016 9:37 pm by Valter

» DRUŽENJE JEST...NAJLEPŠI DOŽIVLJAJ
Wed Dec 07, 2016 7:01 pm by Valter

» GRIJESECI UCIMO
Wed Dec 07, 2016 6:41 pm by Valter

» JEDNO PITANJE...
Wed Dec 07, 2016 6:23 pm by Valter

Gallery


Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretraľnik
Affiliates
free forum
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar

Affiliates
free forum

TARABIĆEVA PROROČANSTVA

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

TARABIĆEVA PROROČANSTVA

Komentar  Lune on Fri Jun 07, 2013 11:37 am


Lune

Broj postova : 402
Location : Beograd
Registration date : 2013-05-17

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Ide zima, cuvaj te zdravlje,

Komentar  Lune on Mon Dec 01, 2014 12:34 am

"U šumadijskim selima u zimskog periodu šumadijski čaj se više pije od drugih pića. On spaja prijatelje, rođake, komšije, koji se svakog dana sastaju kod drugog i svako jutro popiju po nekoliko šumadijskih čajeva u druženju, razgovoru i planiranju", kaže Tijanić i dodaje da ga uglavnom pripremaju muškarci, ali i da svaka šumadijska domaćica zna da napravi taj napitak.

Tijanić ocenjuje da je najbolji šumadijski čaj kada se pripremi od kvalitetne rakije i to rakije spravljene od ranke šumadinke, ili samo ranke, kako je zovu u drugim krajevima Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača!

OJADILI DRŽAVU: Da li će narod vraćati dugove tajkuna!?

Uskoro rešenje problema plaćanja obdaništa

"Pored toga, na kvalitet šumadijskog čaja utiče i "zaprška" to jest karamel odnosno topljeni šećer. Mi u Šumadiji to volimo da pripremamo na kutlac od šporeta, da se usija i otopi šećer kako bi šumadijski čaj dobio boju", objašnjava Tijanić.

Vrlo je bitno da rakija provri, jer, dodaje kroz osmeh, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

"Bitno je i zaslađivanje i da rakija nema kiselinu a podrazumeva se da treba da bude vrhunskog kvaliteta", kaže Tijanić i dodaje da u zavisnosti od kraja u Srbiji, neko voli da je više slađa, neko manje, te i da se u pojedinim mestima koristi i med kako bi rakija bila ukusnija.

Govoreći o istorijatu šumadijskog čaja, Tijanić tvrdi da se priprema od kada postoji Šumadija, a da je on od malih nogu učio od starijih kako za desetak minuta da pripremi to autohtono piće centralne Srbije koje mora da ima kvalitet, ukus, miris i slast, te i uz koju hranu ga treba konzumirati.

"Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, jer tada kupus upija snagu rakije i čaj postaje blaži, pa se više traži i više želi da se popije", ocenjuje Tijanić.

Šumadijski čaj priprema se i od rakija od šljiva madžarke, stenlejke, čačanske lepotice i čačanske rodne, i to tek kada prođu bar tri sedmice od fermentacije, jer, kako ocenju iskusni majstori u njegovom pripremanju, treba sećer iz voća da pređe u alkohol.

Pored Šumadijske čajanke održane u gradu na Lepenici, od pre dve gdine se u Kutlovu kod Kragujevca održava trodnevni festival "Šumadijski čaj" u čast tog sumadijskog brenda sa ciljem njegove afirmacije kroz razvoj seoskog turizma, pre svega među turistima iz inostranstva.

Lune

Broj postova : 402
Location : Beograd
Registration date : 2013-05-17

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu